Omgeving Kollum

Kollum is de schakel tussen de reuring van het Friese Merengebied en de rust en ruimte van het Lauwersmeer en Groninger Land. Zodra de Sylster Brêge (foto boven) vanaf Kollum gepasseerd is opent zich de prachtige natuur van Nationaal Park Lauwersmeer. Na het passeren van de brug hoeft na 20 minuten varen alleen de Willem Lorésluis en -brug bij Dokkumer Nieuwe Zijlen gepasseerd te worden om op het Lauwersmeer te komen. Ook de verbinding met de kanalen in de provincie Groningen zijn goed te doen.

Het open landschap om Kollum kenmerkt zich door prachtige oude vaarten en kanalen die naar ruim vaarwater leiden. Hier is nog geen sprake van overdreven drukte. De noordoosthoek van Fryslân heeft een sterke binding met het water. Dit is terug te vinden in molens, sluizen en andere waterwerken.

Molen aan de noordrand van Kollum

Het Nationaal Park is nog steeds in ontwikkeling. Het is belangrijk voor de talrijke vogels en bijzondere planten. Het gebied wordt ecologisch beheerd, zo worden grote delen door Schotse Hooglanders en Poolse Konikpaarden begraasd. Als verenigingsbestuur horen wij vaak hoe onze gasten verrast worden de ongerepte natuur die hier nog gevonden kan worden.

In de directe omgeving van Kollum zijn veel cultuur-historische bezienswaardigheden. In Kollum bevindt zich het lokale museum voor historie Mr. Andraea. In het nabij gelegen Veenklooster is de Fogelsanghstate met haar fraaie Engelse parktuin de moeite waard. In Buitenpost is botanische museumtuin De Kruidhof, de grootste van Europa, een bezoekje waard. Op het terrein bevindt zich ook het IJstijdenmuseum. Tal van fietsroutes doorkruisen het landschappelijk gevarieerde gebied. De wijde omtrek van Kollum is bovendien een gevarieerd en uitdagend gebied voor sportvissers.

Landelijke rust bij Ezumazijl
Konikpaarden in de herfstzon

In een hoek van de de ontmoetingsruimte in het havengebouw staat een folderrek. Daarin is veel informatie te vinden over de recreatieve en toeristische mogelijkheden in de wijde omtrek van Kollum.

Kijk voor meer informatie op onze Recreatieve mogelijkheden-pagina (klik!)

Na een dag varen is het goed rusten in een van de vele haventjes, aanleg- en ankerplaatsen in het Lauwersmeergebied.
Scroll naar boven